Omega 3 mastné kyseliny! Nepostrádateľný doplnok pre zdravie
Iste v reklamách často počujete o omega 3 mastných kyselinách alebo o nenasýtených mastných kyselinách a ich prínosu pre vaše zdravie. O čom je reč? O rybom tuku. Všimli si vedci, že Eskimákmi veľmi málo postihuje reumatoidná artritída (zápalové ochorenie kĺbov a chrupaviek) a srdcové choroby. Ako je to možné? Konzumujú tulenie a veľrybie mäso, kde je obsiahnuté veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín. Telo si nevie túto látku vyrobiť samo, a tak ich musí získavať z potravy.
Omega 3 mastné kyseliny pomáhajú
Omega 3 mastné kyseliny sú pre náš organizmus nenahraditeľné. Znižujú riziko infarktu, zlepšujú pamäť a imunitu vrátane psychického stavu. Účinná prevencia proti nádorovým ochoreniam a znižuje hladinu cholesterolu - bráni upchávaniu ciev a výskytu vysokého krvného tlaku. Podporujú usadzovanie vápnika v kostiach, preto je rybí tuk nevyhnutný pre deti. A čo viac - pomáha bojovať s astmou, ekzémom, lupienkou, s prostatou, s menštruačnými problémami, s ochorením čriev a ďalšími neduhmi.
Margarín nie je správna cesta
V 90. rokoch minulého storočia sa vo veľkom objavujú reklamnej kampane na margaríny rôznych značiek. Hlási sa k minimu tuku, obsahu vitamínov a nenasýtených kyselín. Navyše sú ľahko roztierateľné. Samé výhody od nemoderného tuhého a tučného masla. A navyše tá výhodná cena. Už sa marketing nezmieňuje, že chuť margarínu nepripomína maslo ani vzdialene, ak ho necháte chvíľku mimo chladničku, tak sa vyfarbí, čo je zač. Až na obale malým písmom sa dočítate, že margarín neobsahuje bielkoviny a živočíšne sacharidy a naviac obsahuje škodlivé transtuky, ktoré majú za následok zvýšenú hladinu cholesterolu, aterosklerózu, srdcové choroby, mozgovej mŕtvice a mnoho ďalšieho.
Viac informácií o mega-3 a 6 mastných kyselinách nájdete v našom magazíne celostnimedicina.cz