Stevie môžeme zladiť nielen čaj, kávu a ďalšie nápoje, ale môžeme ju použiť aj pri varení a pečení sladkých jedál. Stévia cukrová je ideálnym riešením pre diabetikov a pre všetkých, ktorí bojujú s nadbytočnými kilogramami alebo len chcú zladiť nekalorickým sladidlom. Po žuvaní aj toho najmenšieho lístka vydrží sladká chuť v ústach veľmi dlho a človek potom nemá túžbu po iných energeticky výdatnejších pokrmoch a nemá pocit hladu.
Výnimočné vlastnosti stévie:
• mimoriadny zdroj necukerného sladidlá,
• nahrádza umelé sladidlá,
• 200 až 300x sladšie ako cukor, bez kalórií, bez energetickej hodnoty,
• pomáha udržiavať v rovnováhe cukor v krvi a pečeni (vhodné pre diabetikov),
• pomáha udržiavať váhu,
• reguluje baktérie v ústnej dutine.
Stévia sladká - rastlina
Stevia rebaudiana Bertoni, známa ako stévia cukrová, stévia cukrová, sladká tráva alebo medové lístky, je rastlina dorastajúca do výšky 60 až 90 cm bohatá na vňať a listy. Rastlina pochádza z Južnej Ameriky, z Paraguaja. Hoci sa jedná o tropickú rastlinu, možno ju ľahko pestovať aj v našich podmienkach.
Pestovanie sladké bylinky
Stévii môžeme pestovať zo semien, ale oveľa ľahšie je pestovanie priamo zo sadeníc. Počas vegetačného obdobia rastlina vyžaduje svetlo, teplotu okolo 20 ° C, a ak ju máme doma, tak aj časté rosenie. Na konci vegetačnej sezóny sa nám stévia odvďačí až 250 g lístkov, ktoré môžeme používať čerstvé, sušené i mrazené.
Stévia na slovenskom trhu
Sladká chuť stévie je iná ako chuť cukru a medu, ale ide len o zvyk. V každom prípade stévii aspoň vyskúšajte. Ak nechcete bylinku pestovať doma, môžete ju kúpiť vo forme tabliet, prášku, roztoku alebo ako sušenú rastlinu v mnohých internetových i kamenných obchodoch.